
Évente kétszer ”kötelező” ezt a sütit készítenem, karácsonykor és húsvétkor. A családi receptúra annyira tökéletes, (én kissé lazábban bánok a mérleggel és a mérőeszközökkel), hogy csak a töltelék mennyiségét emeltem meg egy kicsivel.
Tésztához:
66dkg liszt
16dkg vaj
20dkg porcukor
1kk szódabikarbóna
2db tojás
tej v tejföl szükség szerint
Töltelék:
15ek cukor
0,75dl kávé
10,5ek cukor
13,5ek liszt púposan
14,25dl tej
37,5dkg vaj
1,5cs vaníliás cukor
A tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, és a porcukrot összekeverjük, majd a kockára vágott vajjal, a tojásokkal összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, vagy nem áll össze, akkor kis tejet, vagy tejfölt adjunk hozzá. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, a tepsink méretére kinyújtjuk és 165 fokra előmelegített sütőbe laponként kisütjük.
A töltelékhez először a 15ek cukorból aranybarna karamellt készítünk és hozzáadjuk még forrón a kávét. A lisztet kézi habverővel összekeverjük a cukorral, majd felöntjük annyi tejjel (kb 6dl), hogy csomómentesre sikerüljön elkeverni. (én a palacsintatésztánál is így járok el és remekül működik) Utána jöhet a többi tej hozzá. Ha mégsem sikerül, akkor se essünk pánikba, mert a karamellás kávéhoz hozzáöntve a gubacsos lisztes cukros tejkeveréket még mindig el lehet simítani a tölteléket. Az elegyünket folyamatosan kevergetjük míg felforr és besűrűsödik. Vízfürdőben néha megkavargatva kihűtjük. A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral és kanalanként adagolva hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet. A lapokat megtöltjük. (lap, krém, lap, krém, lap, krém és így tovább, amíg van ez is az is) Érdemes fogyasztás előtt 2-3 napot a hűtőben tartani a lefóliázott sütit, akkor érik be igazán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése