2011. július 19., kedd

MiluMiluMilu

Ez sül ki abból, ha a 31ºC-os lakásból az egykori szőlőhegyre menekül az ember a meleg elől és szülinapi tortát kell készítenie. Nincs 100%-ig nomádia, a 30 éves 2 égős 23 august névre hallgató gáztűzhely tudja még a dolgát, de ilyen dög melegben még a közelébe sem megyek. Így ezt okoskodtam ki.

A hozzávalók egy 28cm-es kapcsos kerek tortaformához:

30db babapiskóta

3dl felvizezett baracklekvár, vagy málnalekvár, vagy narancslekvár vagy tejeskávé, levendula szörp, vagy ami belefér a lelkivilágotokba a babapiskóta meglocsolására

Csoki mousse:

500gr jó minőségű étcsokoládé 75%

400gr puha vaj

8 tojás szétválasztva

3 ek tejszín

4 ek cukor

A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk és 40°C-ra visszahűtjük.

A tojássárgákhoz hozzákeverjük a tejszínt.

A vajat kézi mixerrel magas fokozaton habosra keverjük, majd alacsonyabb fordulatszámon belekeverjük 6 részletben az olvasztott csokit és a tojásos tejszínt.

Egy száraz edényben, tiszta, száraz habverőkkel elkezdjük felverni a tojásfehérjéket, hozzáadjuk a 2 ek cukrot és addig habosítjuk, amíg közepes keménységű lesz.

A csokimasszába, egy spatula segítségével, először a felvert tojásfehérjék negyedét keverjük bele laza kézmozdulatokkal, aztán a többit is belekeverjük.


Tetejére:

150gr marcipán massza

2cs smarties


A befejező lépések:

Nyújtsuk ki a marcipánt (porcukrozott vágódeszkán, vagy sütőpapíron) és a tortaformánk alját használva vágjuk ki egy kört.

Vágjunk egy 30cm-s átmérőjű sütőpapírt és helyezzük a tortaformánk aljába, kapcsoljuk rá a szélét úgy, hogy a papír kilógjon. (Ha bármi malőr történne, így egyszerűbb kiszedni a formából)

A babapiskótát szorosan rakjuk le egymás mellé, a félbabapiskótákat szépen sorakoztassuk fel a szélén körbe. Az alulra került piskótákat locsoljuk, vagy kenjük meg gazdagon az általunk választott hígított lekvárral vagy szörppel.

A krém felét halmozzuk rá. Ilyenkor kerülnek helyére a rakoncátlan babapiskóta darabok.

Utána rápakolunk még egy babapiskóta réteget, meglocsoljuk és mehet rá a maradék krém

Tegyük be 1 órára a fagyasztóba, míg a krém összeáll. (Ha később szeretnénk elfogyasztani, akkor fedjük le frissen tartó fóliával. Így 4 napig is eltartható. Ebben az esetben fogyasztás előtt érdemes egy órán át szobahőmérsékleten tartani)

Végül borítsuk be marcipánnal és díszítsük a színes cukormicsodákkal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

archívum