2011. március 12., szombat

Malaccal teljes

Sok minden történt az elmúlt években, amik csak gyűltek, de nem írtam róluk. Nem volt kedvem, időm, vagy nem jött az ihlet. Igazából mindegy is minek hívom. Ám a 2010-es év zárása, pontosabban a 30.-án történtek arra ösztönöztek, hogy újra élesszem a gubát.

Az óévbúcsúztatás komoly hagyománynak örvend a baráti körünkben. Mindenki nagyon készül rá, különösen a házigazdánk, aki idén sült malaccal lepte meg a vendégsereget.

A 22 kg-os állat 30.-án reggel érkezett meg a Teleki téri piacra egy 1200-as lada kombi csomagtartójában. A gondosan becsomagolt malac a 30-as villamoson vidáman zötykölődve, kedves konnektor orrát nekitöfködve újdonsült gazdáinak, érkezett meg a Népszínház utca elejére.

A malacprojekt résztvevői ( 1fő vega, 1fő húskerülő, 2 fő húsevő, 1fő aki azóta nem kívánja a húst és 1 fő svájci) már a nagyobb alkatrészek darabolásnál tartottak, amikor a helyszínre érkeztem. A kocsonyahús már gyöngyözött a lábosban.

A húsokat nagy odafigyeléssel, szakszerűen szétválogattuk és bepácoltuk.

A pác, amit Váncsa István könyvében találtam, és amiben egy éjszakán át fürdőzött a malac:

sör, hagyma, fokhagyma, bors, majoránna, babérlevél, kakukkfű.

Sütés előtt sóval összekevert durvára őrölt borókabogyóval dörzsöltük be.

A csapat nagyja az agyvelő kinyerésénél adta fel a lelkesedést és felhúzott szemöldökkel nyúltak a pálinkás üvegért. A városi úri gyomor csak így engedte befogadni a velős rántottát. De elfogyott.


Felhívnám a figyelmet, arra az esetre, ha valaki kedvet kap, akkor a kötelező városi malacozás viselet: strandpapucs, tréningnadrág, kis kalapács, húsklopfoló.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

archívum